Travel News https://www.travelnews.se Sveriges största affärssajt för reseindustrin Fri, 27 Nov 2020 13:44:36 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.4 https://www.travelnews.se/wp-content/uploads/2016/02/cropped-favicon-32x32.jpg Travel News https://www.travelnews.se 32 32 Eneroth: Vi ser ordentlig minskning av resandet https://www.travelnews.se/sverige/ovrigt/eneroth-vi-ser-ordentlig-minskning-av-resandet/ https://www.travelnews.se/sverige/ovrigt/eneroth-vi-ser-ordentlig-minskning-av-resandet/#respond Fri, 27 Nov 2020 13:22:58 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66717 Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har pandemin påverkat svenskarnas resande i hög grad. På en pressbriefing meddelade han att vårens kraftiga nedgångar av transportkapaciteten delvis kunde återtas under sommaren. Men nu ser vi återigen en minskning.
– Vi är ännu inte nere i den extremt låga nivå vi kunde se i våras, vare sig i flyg eller andra transportslag, men det är en ordentlig minskning som vi ser, säger Eneroth enligt DN.

Inlägget Eneroth: Vi ser ordentlig minskning av resandet dök först upp på Travel News.

]]>
Han ser det som ett tecken på att fler ”hörsammar beskeden” från regeringen om den pågående pandemin, men betonar också att vi måste göra än mer för att se till att bara de nödvändiga resorna genomförs.

En förlängning av omställningsstödet är välkommet men det måste sträcka sig fram till sommaren 2021 och permitteringsstödet behöver utvecklas till att uppgå till 80 procent. En krisande fråga just nu är även att 100 000 förare kan få körförbud om inte yrkesförarbevisen (YKB) förlängs eftersom utbildningarna ställts in på grund av det rådande läget skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

”Raderas ett trafikslag ut, får det långtgående konsekvenser för hela samhället. De förlängda stöden är helt avgörande för den svenska transportsektorn att kunna överleva. Det blir betydligt dyrare för staten att bygga upp transportinfrastrukturen på nytt om så skulle bli fallet, än att utveckla och bygga ut krisstöden”, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Inlägget Eneroth: Vi ser ordentlig minskning av resandet dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/ovrigt/eneroth-vi-ser-ordentlig-minskning-av-resandet/feed/ 0
Konkurs för Danmarks största skidresekoncern https://www.travelnews.se/turism/konkurs-for-danmarks-storsta-skidresekoncern/ https://www.travelnews.se/turism/konkurs-for-danmarks-storsta-skidresekoncern/#respond Fri, 27 Nov 2020 13:20:54 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66715 Danska Piste Group som äger skidresebyråerna Nortlander, Slopetrotter och Danski, går i konkurs. Enligt ett pressmeddelande från företaget arbetar ledningen ”intensivt med en rekonstruktion för att driva verksamheten vidare”, rapporterar Di.

Inlägget Konkurs för Danmarks största skidresekoncern dök först upp på Travel News.

]]>
Med en omsättning på 700 miljoner danska kronor, motsvarande 956 miljoner kronor, och 85.000 skidturister årligen, var Piste Group största skidresearrangören i Danmark.

Efter en vår av restriktioner som stängt skiddestinationer i hela Europa har koncernens intäkter kraftigt påverkats, säger ordföranden och delägaren Casper Lykke Pedersen i ett pressmeddelande.

”Coronakrisen har stängt skiddestinationer över hela Europa och har därmed tagit bort marknaden för skidresor och ekonomin i företaget kan inte sträckas längre”, säger han enligt Dagens Industri.

Under krisen har företaget dragit ned på kostnaderna och varslat personal för att rädda koncernens bolag, utan framgång. Ledningen jobbar nu på en rekonstruktion för att kunna driva verksamheten vidare, tills marknaden kommer i gång igen, enligt Casper Lykke Pedersen.

Inlägget Konkurs för Danmarks största skidresekoncern dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/turism/konkurs-for-danmarks-storsta-skidresekoncern/feed/ 0
TUI ändrar sig – inget charterflyg till Sälen https://www.travelnews.se/sverige/tui/tui-andrar-sig-inget-charterflyg-till-salen/ https://www.travelnews.se/sverige/tui/tui-andrar-sig-inget-charterflyg-till-salen/#respond Fri, 27 Nov 2020 09:15:44 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66711 De nya svenska restriktionerna kring corona skjuter upp TUI:s storsatsning på resor till Sälen rapporterar SvD. Men statsepidemilog Anders Tegnell tror på ett ansvarsfullt resande, men ingen after ski.

Inlägget TUI ändrar sig – inget charterflyg till Sälen dök först upp på Travel News.

]]>
Charterjätten TUI skulle inom kort ha dragit igång relativt omfattande flygtrafik från Stockholm, Göteborg och Malmö till Sälen, men det blir inte så.

– Beslutet grundas i den situation vi har i Sverige med värre läge än när den här satsningen introducerades tidigare i höstas, säger Adam Györki, presschef vid TUI till SvD.

Inlägget TUI ändrar sig – inget charterflyg till Sälen dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/tui/tui-andrar-sig-inget-charterflyg-till-salen/feed/ 0
Easyjet ser bokningslyft i december https://www.travelnews.se/easyjet/easyjet-ser-bokningslyft-i-december/ https://www.travelnews.se/easyjet/easyjet-ser-bokningslyft-i-december/#respond Fri, 27 Nov 2020 06:45:55 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66709 Det brittiska lågprisflygbolaget Easyjet har under veckan sett ett stort lyft för bokningar av inrikesresor i december. Lyftet följer på besked om lättnader för coronarestriktionerna i Storbritannien.

Inlägget Easyjet ser bokningslyft i december dök först upp på Travel News.

]]>
För närvarande innebär nedstängningen i Storbritannien ett hinder mot utlandsflygningar, men detta hävs den 2 december. Och under julen planeras för ett fem dagars undantag för covid-19-restriktioner i Storbritannien för att möjliggöra julfirande med familjen.

Tidigare i veckan kom även besked om att reglerna om karantän för ankommande utlandsresenärer i Storbritannien minskas till fem dagar i stället för dagens 14, under förutsättning att de kan uppvisa ett negativt coronatest.

Easyjet pekar bland annat på hur bokningarna från London och Bristol till Belfast och från London till Edinburgh lyft kraftigt.

”Vi vet att den underliggande efterfrågan finns där, vilket vi ser så fort reserestriktionerna lättas”, säger Easyjets svenske vd Johan Lundgren.

Inlägget Easyjet ser bokningslyft i december dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/easyjet/easyjet-ser-bokningslyft-i-december/feed/ 0
Annica Jansson är tf marknadschef i Norden för VisitBritain https://www.travelnews.se/pa-nytt-jobb/annica-jansson-ar-tf-marknadschef-i-norden-for-visitbritain/ https://www.travelnews.se/pa-nytt-jobb/annica-jansson-ar-tf-marknadschef-i-norden-for-visitbritain/#respond Fri, 27 Nov 2020 06:40:33 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66697 Annica Jansson är marknadschef i Norden för VisitBritain under det närmaste året medan Helena Hansen är på föräldraledighet. Här berättar hon om sitt nya jobb.
"För varje pund skattebetalarna investerar i VisitBritain spenderar en besökare i genomsnitt £23 i Storbritannien."

Inlägget Annica Jansson är tf marknadschef i Norden för VisitBritain dök först upp på Travel News.

]]>
Grattis Annica Jansson, du är marknadschef i Norden för VisitBritain under det närmaste året medan Helena Hansen är på föräldraledighet. Varför valde de dig?

Där måste jag fråga min chef Gary Robson som menar att det var en kombination av relevant erfarenhet, attityd vad gäller förståelse för uppdraget och att jag kunde visa att jag har kapacitet att leda oss genom tuffa tider.

Dina tre bästa egenskaper som marknadschef?

Engagerad och inkluderande med förmåga att se the big picture.

Och vad kan du bli ännu bättre på?

Marknadsföring är ett så brett ämne idag och man kan inte vara expert på allt. Även om jag tycker den övergripande marknadsförståelsen är mest central finns det mycket jag skulle vilja bli bättre på, speciellt som den digitala utvecklingen sker så snabbt.

Sälj in England med max tre meningar?

Det är inte undra på att vi nordbor verkligen älskar England och hela Storbritannien och väljer att återvända gång på gång. England är varmt och välkomnande, lättillgängligt och passar dessutom bra att besöka alla tider på året. 

Och när vi ändå håller på, det absolut bästa med London?

Att London fortsätter vara just London, med allt vad det innebär i form av stadens unika puls, atmosfär och rika utbud av kultur, shopping och möten med människor.

Är premiärminister Boris Johnson den nya Winston Churchill eller en sämre variant av Donald Trump?

Varken eller.

På ditt CV finns Tourism Ireland, Skyscanner, Visit Åland, MyPlanet och allra senast Nobelstiftelsen. Vad lärde du dig på Nobelstiftelsen?

Respekt för Alfred Nobels testament (vilken föregångare han var!) och för vetenskap.

Din viktigaste lärdom från Skyscanner?

Respekt för teknikens möljligheter.

Vilka KPI kommer du att mätas mot?

Under denna ’Covid-period’ kommer mina främsta KPI:er att handla om att planera för och driva återhämtning av turismen till Storbritannien. I detta samarbetar jag med mitt team samt partners för att leverera rätt marknadsförings- och kommunikationsmix med målsättning att inspirera svenskar, danskar och norrmän att besöka Storbritannien när tiden är rätt.

VisitBritains viktigaste KPI:er?

Vårt fokus resten av året och nästa år kommer att vara återhämtning och att stödja brittiska turistföretag. Till de viktigaste KPI hör ROI, dvs. Return on Investment. För varje pund skattebetalarna investerar i VisitBritain spenderar en besökare i genomsnitt £23 i Storbritannien. Vi har också KPI:er för att driva besök till alla regioner i Storbritannien samt utspritt över året. Viktigt (speciellt under denna tid) är att VisitBritain också har KPI:er och stor fokus på personalens mående och välbefinnande.

Namn: Annica Jansson

Titel: Marketing & Communications Manager VisitBritain

Familj: Föräldrar och syster

Bor: Kungsholmen

Senaste resa: Road trip till Nordnorge med vandring i Senja och Lofoten, 12 dagar på sensommaren. Från Åland upp genom Finland, ner genom Sverige och med avslut i Stockholm.  Utanför Norden var det återbesök i Skottland för ganska exakt ett år sedan (jag har tidigare bott i Edinburgh).

Favorithotell: Jag går oftast igång på läge, atmosfär och att det är något lite extra snarare än ren lyx. Jag älskar Cornwall, och istället för ett traditionellt hotell väljer jag The Island i Newquay, ett charmigt beach house på en egen ö.
Favoritfärjebolag: Oavgjort mellan Viking Line och Eckerölinjen vilka båda snabbt och smidigt tar mig hem till släkt, vänner och sommarstugan på Åland

Favoritreseapp: Skyscanner

Flygbolag som jag åker helst med: Det som smidigast, bekvämast och förmånligast tar mig dit jag vill

Favoritdestination: Omöjligt att välja en men jag älskar mäktiga berg, från skotska högländerna till Klippiga Bergen och Patagonien

Min drömresa: I Storbritannien är det Yttre Hebriderna, en för mig ännu outforskad del av Skottland. Längre bort drömmer jag om både Antarktis och Madagaskar.

Detta vet vi inte om dig: Jag var en gång väldigt nära att få böter för att verbalt ha trakasserat en park ranger i Rocky Mountain National Park i Colorado. Till mitt försvar är jag verkligen inte den som varken brukar tappa humöret eller vara oförskämd, så kan bara säga att han förtjänade varje ord jag sade. 

Inlägget Annica Jansson är tf marknadschef i Norden för VisitBritain dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/pa-nytt-jobb/annica-jansson-ar-tf-marknadschef-i-norden-for-visitbritain/feed/ 0
High Chaparral öppnar den 22 maj 2021 https://www.travelnews.se/sverige/destination/high-chaparral-oppnar-den-22-maj-2021/ https://www.travelnews.se/sverige/destination/high-chaparral-oppnar-den-22-maj-2021/#respond Fri, 27 Nov 2020 06:37:43 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66703 Lördagen den 22 maj nästa år öppnar High Chaparral dörrarna till sommarsäsongen 2021. Vilda västern-parken fortsätter att utveckla varumärkets Bli en del av äventyret som banade väg för nöjda besökare under den gångna sommaren, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget High Chaparral öppnar den 22 maj 2021 dök först upp på Travel News.

]]>
Sommarsäsongen 2020 präglades av covid-19 och High Chaparral förbereder nu för en liknande sommar med fortsatta restriktioner.

För att hitta en hållbar lösning för besökare, personal och hästar gjorde High Chaparral i somras en omfattande omställning då shower ersattes av interaktiva aktiviteter med parkens många vilda västern-karaktärer. En omställning som bidrog till att High Chaparral igår mottog Stora Turismpriset 2020 och som parken nu bygger vidare på.

Fokusområden i planeringsarbetet inför sommarsäsongen är bland annat att ytterligare minimera köbildning och samtidigt öka spridningen av besökare i parken.

– Inför sommaren 2020 var vi tydliga med att möjligheten att öppna kom med ett stort ansvar. Att hela vår verksamhet skulle följa rådande restriktioner och lagar, och utforma nödvändiga åtgärder utifrån dem. Vi har tagit med oss våra erfarenheter och den positiva respons vi fick från våra besökare, och arbetar nu med att vidareutveckla våra åtgärder kopplade till covid-19, säger Mathias Bergendahl, VD för High Chaparral i ett pressmeddelande.

Sommaren 2020 besökte 117 000 besökare High Chaparral, 73 procent av besöksantalet 2019.

Inlägget High Chaparral öppnar den 22 maj 2021 dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/destination/high-chaparral-oppnar-den-22-maj-2021/feed/ 0
Visit Sweden gör ”recycling” av en tidigare genomförd kampanj https://www.travelnews.se/sverige/marknadsforing/visit-sweden-gor-recycling-av-en-tidigare-genomford-kampanj/ https://www.travelnews.se/sverige/marknadsforing/visit-sweden-gor-recycling-av-en-tidigare-genomford-kampanj/#respond Fri, 27 Nov 2020 06:33:44 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66701 Sveriges marknadsföringsbolag, Visit Sweden, lanserar idag, den 26 november sin nästa, internationella marknadskampanj ”From Sweden With Love” i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Sammanlagt förväntas kampanjen, som är helt digital, nå omkring 20 miljoner människor som är intresserade av att resa till Sverige, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget Visit Sweden gör ”recycling” av en tidigare genomförd kampanj dök först upp på Travel News.

]]>
-Detta är ett ypperligt exempel på vårt agila arbetssätt där vi hela tiden har ögonen på marknadsutvecklingen givet pandemin med syfte att stötta återhämtningen av svensk besöksnäring, säger Jenny E Kaiser som är Chief Officer Marketing Communications hos Visit Sweden.

-Syftet med kampanjen är att bygga upp bilden av Sverige som resmål ”in mind” hos de nyfikna upptäckarna på våra prioriterade marknader så att Sverige blir valbart när de kan och vill resa igen, fortsätter Jenny.

Kampanjen rullar ut i Facebook, Instagram och YouTube på Visit Swedens prioriterade markander Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA.

Den observante noterar kanske även att enheterna är en ”recycling” av en tidigare genomförd kampanj som fick stor uppmärksamhet och uppskattning. Nu uppdaterad med större fokus på natur- och måltidsupplevelser samt urbana äventyr.

Att uppdatera och återanvända material som mer än väl mottagits av den målgrupp man vill nå, ligger i tiden. Och blir hållbart ur flera aspekter: ingen produktion där människor måste interagera mer än nödvändigt, lägre produktionskostnad, snabb implementering och känd genomslagskraft.

Kampanjen har tagits fram av Visit Swedens tillsammans med byråerna Prime, OTW och Four Communications.

Inlägget Visit Sweden gör ”recycling” av en tidigare genomförd kampanj dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/marknadsforing/visit-sweden-gor-recycling-av-en-tidigare-genomford-kampanj/feed/ 0
Varannan svensk vill ändra resmönster – även efter pandemin https://www.travelnews.se/turism/varannan-svensk-vill-andra-resmonster-aven-efter-pandemin/ https://www.travelnews.se/turism/varannan-svensk-vill-andra-resmonster-aven-efter-pandemin/#comments Fri, 27 Nov 2020 06:28:26 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66699 Nära varannan svensk är redo att ställa om sina resvanor, resa mer sällan och oftare semestra i Sverige efter att pandemins restriktioner hävs. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Schyst resande, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget Varannan svensk vill ändra resmönster – även efter pandemin dök först upp på Travel News.

]]>
Sammantaget uppger 48 procent att de tror att de kommer att ställa om till ett mer hållbart resande, även efter att pandemins restriktioner släpps.

Var tredje tillfrågad uppger att de tror de kommer att resa mer sällan och en femtedel att de tror de kommer semestra mer inom Sverige framöver. – Det är nu vi har möjlighet att ställa om och tänka nytt. Det är också hög tid att turistbranschen tar vara på den vilja som finns hos resekonsumenterna och erbjuder mer hållbara alternativ, säger Helena Myrman som är projektledare för nätverket Schyst resande i ett pressmeddelande.

Bland de som uppger att de kommer att ställa om till ett hållbarare resande efter pandemin är en majoritet höginkomsttagare – det vill säga samma kategori som i tidigare studier visat sig stå för den största andelen av reserelaterade utsläpp. – Det är mycket positivt att de svenskar som reser mest är beredda att ändra sina resvanor.

Inlägget Varannan svensk vill ändra resmönster – även efter pandemin dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/turism/varannan-svensk-vill-andra-resmonster-aven-efter-pandemin/feed/ 11
Karantänfritt flyg mellan EU och USA i december https://www.travelnews.se/flyg/karantanfritt-flyg-mellan-eu-och-usa-i-december/ https://www.travelnews.se/flyg/karantanfritt-flyg-mellan-eu-och-usa-i-december/#comments Fri, 27 Nov 2020 06:22:03 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66695 Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines och italienska Alitalia är på väg att till december återinföra karantänfria flygningar mellan EU och USA, rapporterar Financial Times med hänvisning till flygbolagen.

Inlägget Karantänfritt flyg mellan EU och USA i december dök först upp på Travel News.

]]>
Det är flygningar mellan Rom, Italien, och Atlanta i delstaten Georgia, USA, som planeras och som därmed ser ut att bli de första direktflygen mellan kontinenterna utan krav på karantän sedan coronarestriktioner satte stopp för detta tidigare i år.

Resenärerna kommer att testas tre gånger in samband med resan för att slippa karantän. Första testet är ett så kallat PCR-test, som visar om resenären bär på coronaviruset, som ska tas tre dygn före avresa. Därefter kommer snabbtester att tas i samband med att flygningen inleds och avslutas.

Flera flygbolag erbjuder sedan en tid flygningar mellan EU och USA, fast med krav på karantän för resenären vid ankomst.

Inlägget Karantänfritt flyg mellan EU och USA i december dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/flyg/karantanfritt-flyg-mellan-eu-och-usa-i-december/feed/ 1
Analys: Därför har SAS fördubblat biljettpriserna till Norrland https://www.travelnews.se/sverige/analys/analys-darfor-har-sas-fordubblat-biljettpriserna-till-norrland/ https://www.travelnews.se/sverige/analys/analys-darfor-har-sas-fordubblat-biljettpriserna-till-norrland/#comments Thu, 26 Nov 2020 14:29:15 +0000 https://www.travelnews.se/?p=66691 Travel News bad flygexperten Jan Ohlsson att förklara den senaste utvecklingen i flygbranschen i Sverige. Vad har egentligen hänt sedan Norwegian slutade att flyga i Sverige. 
“Först ska vanligt folk stödja SAS med skattemedel, betala rövarpriser för biljetten och sedan om flyget ställs in ha svårt att få tillbaka pengarna.”

Inlägget Analys: Därför har SAS fördubblat biljettpriserna till Norrland dök först upp på Travel News.

]]>

Jan Ohlsson, flygexpert.

SAS har just nu efter Norwegians senaste neddragning ett mindre monopol på vissa inrikeslinjer till bland annat Luleå och Umeå. Hur länge kommer det att vara så? 

Konkurrens är avgörande. Nu har SAS ett de facto monopol. Norwegian måste tillbaks eller Wizz Air in. BRA kunde försöka, åtminstone en linje till Umeå, men detta är lite längre linje där jetflyg är bäst.

Biljettpriserna till norra Sverige höjs rejält från en dryg tusenlapp till mellan 3-4000 kronor för en resa tur och retur. Varför höjer SAS priset? 

För att de kan. 4000 för en helg i Luleå är ett kraftigt överpris. I Finland med statsägda Finnair är Helsingfors-Rovanjemi jämförbart, kostar 2500 trots att AY har monopol och Oslo-Tromsö kostar runt 1000 t/r samma helg. Så först ska vanligt folk stödja SAS med skattemedel, betala rövarpriser för biljetten och sedan om flyget ställs in ha svårt att få tillbaka pengarna.

I Norge har Wizz Air kommit in. När börjar de flyga på Norwegians nedlagda linjer i Sverige?

Wizz Air måste ha rätt passagerartäta linjer; Malmö, Luleå, Umeå och Göteborg har de säkert räknat på. Men flygskam, bojkott av flyg i många kommuner och regioner och flygskatt gör att de tvekar. Kommer inte Norwegian åter behövs Wizz Air. I Norge protesterar facket mot Wizz Air. Piloterna på Wizz måste ha egen firma, men de kan tjäna drygt en miljon per år plus 15 000 SEK i traktamenten varje månad. Efter skatter och avgifter i Ungern eller Polen har de mellan 600-800 000 kvar. Allt är relativt.

Tror du att BRA flyg kommer att återuppstå?

Jag tror BRA är väldigt oroliga. Utan Bromma har de inte en chans om de inte allierar sig med SAS. Men SAS använder ju estniska X-flyg som underleverantör. Det blir sannolikt billigare. BRA flyg talar om sju linjer från sent Q1, men det ger ändå inte jobb åt hela deras flotta. Air Leap lade sig väl högt i biljettpris och har bränt fingrarna lite. Air Gotland och Skåneflyg kommer nog, men är små. 

Vi har fått Gotland Air och Skåneflyg under corona-krisen, när kommer Lappland Air igång?

Ett Air Lappland hade varit bra, men var finns entreprenörer som vågar? Tror att det är mer sannolikt att lågprisflyget kommer om inte SAS bromsar prisutvecklingen, inte minst i eget intresse. Vi har sett SAS falla tillbaks i gamla monopolliknande mönster förr. Det vore bättre om de rationaliserade mer.

 

 

Inlägget Analys: Därför har SAS fördubblat biljettpriserna till Norrland dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/analys/analys-darfor-har-sas-fordubblat-biljettpriserna-till-norrland/feed/ 26