Travel News https://www.travelnews.se Sveriges största affärssajt för reseindustrin Tue, 18 May 2021 07:52:30 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.2 https://www.travelnews.se/wp-content/uploads/2016/02/cropped-favicon-32x32.jpg Travel News https://www.travelnews.se 32 32 Ibrahim Baylan om de fyra mest brännande ämnena just nu https://www.travelnews.se/politik/ibrahim-baylan-om-de-fyra-mest-brannande-amnena-just-nu/ https://www.travelnews.se/politik/ibrahim-baylan-om-de-fyra-mest-brannande-amnena-just-nu/#respond Tue, 18 May 2021 05:23:02 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70526 I Travel News Talks möter vi aktuella och intressanta människor från både resebranschen och näringslivet och djupdyker i omdiskuterade ämnen. Nu har turen kommit till Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan (S) som bland annat uttalar sig om Bromma flygplats framtid, regeringens ägande i SAS och regeringens insatser under pandemin.

Inlägget Ibrahim Baylan om de fyra mest brännande ämnena just nu dök först upp på Travel News.

]]>
Har du ännu inte hunnit se avsnittet med Ibrahim Baylan i Travel News Talks? Här guidar vi dig i de viktigaste och mest omtalade delarna i avsnittet. 

Baylan om..

SAS nya vd Anko Van der Werff:

– Hans viktigaste uppgift är ganska given, att se till att SAS klarar sig ur den här krisen och förhoppningsvis komma igång när världen öppnar upp på riktigt. 

ägandet i SAS: 

– Jag tror att alla förstår varför regeringen har ökat ägandet i SAS. Under pandemin har flygindustrin och SAS påverkats väldigt hårt och där befinner vi oss fortfarande, kanske till och med i en ännu värre situation. Jag skulle tro att när siffrorna presenteras för våren så kommer de vara något sämre än förra året, även om längtan efter normalitet gör att människor börjar söka och hoppas på att resa igen. Även om vi inte är där ännu.

de 4,5 miljarder som regeringen skjutit till i SAS kommer att räcka:

– Det finns ingen anledning i att spekulera i det, särskilt inte när det rör sig om ett börsnoterat företag, däremot befinner vi oss fortfarande i ett väldigt besvärligt läge för all flygindustri, inte bara i Sverige och i norden utan även internationellt. Huruvida de här bolagen kommer att klara sig eller inte beror helt på hur länge situationen kvarstår.

– Om den storskaliga vaccineringen i Sverige och i europeiska länder får det resultat vi hoppas på så kommer det i sin tur ge resultat på resandet, skulle det däremot bli ett bakslag då är risken stor att det kommer bli fortsatt besvärligt. 

regeringens framtida stöttning av SAS:

– Jag har lärt mig att efter att ha varit med ett tag att aldrig spekulera i sådana här saker, särskilt inte när vi pratar om ett börsnoterat företag. 

Har det funnits planer på att ta över Danmarks del av SAS? 

– Nej, vi har haft en väldigt bra dialog med danskarna och andra stora ägare med anledning av den situation som flyget och inte minst SAS hamnade i. Vi agerade utifrån vad vi kände till då, gemensamma ansträngningar för att se till att SAS kan övervintra, sen kan man konstatera att vi fortfarande är långt ifrån där vi skulle vilja vara, det gäller för det mesta med den här eländes-pandemin. 

Skulle det inte vara enklare med en stor ägare av SAS? Och därmed flytta trafik från Kastrup till Arlanda? 

– Man måste komma ihåg att i den här pandemin så fanns det en samsyn i den svenska riksdagen att svenska staten, i likhet med norska staten, skulle avveckla sitt ägande. Sedan har saker förändrats radikalt och våra insatser när det gäller SAS handlar framförallt om infrastrukturen, både i vårt land och i de andra nordiska länderna, och redan när krisen kom så tycker jag att vi hade en väldigt bra diskussion med danskarna. 

25 miljarder har staten hällt i SAS de senaste åren, tror du att man kommer att få tillbaka de pengarna? 

– Om vi tittar på de senaste åren har vi lagt upp enorma program för att se till att vår infrastruktur, våra företag och vårt näringsliv kan övervintra detta och när vi gjorde våra insatser med den danska staten var det framförallt för att länder som ligger långt bort behöver en stark flyginfrastruktur. 

Baylan om..

Bromma flygplats avveckling: 

– Jag tycker att det hade varit mycket bättre om vi hade sluppit den hätska diskussionen om Bromma flygplats och istället fokuserat på en lösning. Dels på hur vi ska se till att stärka kapaciteten när det gäller vår huvudstad, Jonas Abrahamsson, vd på Swedavia, är inne på något viktigt när han säger att vi skulle behöva kraftsamla kring Arlanda eftersom Arlanda tappar konkurrenskraft när det gäller andra stora flygplatser i vårt närområde. Då är det som förslaget, att man skulle behöva avveckla Bromma, men samtidigt försäkra oss om att vi har nödvändig kapacitet på Arlanda. 

Tillkännagivandet som väntas komma i början av juni, kommer det att påverka utredningen? 

– Det beror helt och hållet på hur det ser ut. Jag vill inte addera till mer förvirring genom att spekulera, utan det behandlas av riksdagen. Jag hoppas och tror att det finns utrymme för en dialog så att vi kan försäkra oss om att vi har en stark flyginfrastruktur efter den här krisen. 

Baylan om..

SJ:s pandemiår:

SJ gick en och en halv miljard back 2020, kommer de få pengar av dig eller hur ska de lösa det? 

– SJ har gått väldigt starkt dessförinnan så skulle de gå fortsatt back så får vi ta ställning till det då.

Baylan om.. 

Regeringens insatser under pandemin och Visit Sweden:

Under pandemin har Sverige gått som ett lokomotiv om man bortser från reseindustrin, vad har du för reflektioner angående det? 

– Vi kommer att behöva gå igenom de insatser vi har gjort och huruvida dessa fungerat eller inte. En huvudanledning till att besöksnäringen och reseindustrin har det svårt handlar inte om effektivitet, utan om att det just nu inte går att bedriva verksamheterna på grund av uteblivna kunder. 

Visit Sweden kontrolleras numera till hundra procent av staten, vad är fördelarna med det? 

–  Vi behövde omstrukturera bolaget och vi hade stor samsyn att vi skulle göra den här förändringen. De kommer att ha en jätteviktig roll när vi förhoppningsvis kommer igenom pandemin och ska återstarta. Vi ska också fastställa en gemensam besöksnäringsstrategi.

Inlägget Ibrahim Baylan om de fyra mest brännande ämnena just nu dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/politik/ibrahim-baylan-om-de-fyra-mest-brannande-amnena-just-nu/feed/ 0
Många ville gå på Spa under Kristi Himmelfärdshelgen https://www.travelnews.se/ovrigt/manga-ville-ga-pa-spa-under-kristi-himmelfardshelgen/ https://www.travelnews.se/ovrigt/manga-ville-ga-pa-spa-under-kristi-himmelfardshelgen/#respond Mon, 17 May 2021 22:38:00 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70542 Data från Revoluts 180 000 svenska användare visar att många valde att besöka ett spa under Kristi Himmelfärdshelgen. Jämfört med Kristi Himmelfärdshelgen förra året, ökade svenskarnas spendering på Spa med hela 118 procent under långhelgen.

Inlägget Många ville gå på Spa under Kristi Himmelfärdshelgen dök först upp på Travel News.

]]>
Även Restaurangbesök såg, trots rådande restriktioner, en ökning om 11 procent jämfört med förra året. Kanske tack vare det fina vädret i delar av landet var det även många som besökte golfbanan. Svenskarna spenderade 16 procent mer på golfrundor under långhelgen än under samma period förra året. 

Datan kommer från Revoluts 180 000 svenska användare under perioden torsdag 13 maj till söndag 16 maj 2021 jämfört med torsdag 21 maj till söndag 24 maj 2020. 

Sammanfattning

Spa: +118 procent

Restaurang: +11 procent

Golf: +16 procent

Inlägget Många ville gå på Spa under Kristi Himmelfärdshelgen dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/ovrigt/manga-ville-ga-pa-spa-under-kristi-himmelfardshelgen/feed/ 0
Ny styrelseordförande för SBTA https://www.travelnews.se/pa-nytt-jobb/ny-styrelse-for-sbta/ https://www.travelnews.se/pa-nytt-jobb/ny-styrelse-for-sbta/#comments Mon, 17 May 2021 22:27:00 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70531 Vid SBTAs årsmöte den 12 maj valdes en delvis ny styrelse.
Ny ordförande för den 38 år gamla föreningen blir Bobbi Djordjevic. Bobbi är Global Category Manager för Meetings, Events och Tradeshows på Dentsply Sirona – ett av världens ledande tillverkare av tandvårdsprodukter och tandtekniska lösningar.

Inlägget Ny styrelseordförande för SBTA dök först upp på Travel News.

]]>
Till vice ordförande valdes Mats Lagerholm, Corporate Travel Manager på Essity – ett globalt bolag med huvudsäte i Sverige, verksamt inom hygien och hälsa.

Övriga styrelsen består av Carina Pettersson på MSB, Rickard Lundström från Arbetsförmedlingen och Claes Lanner, Scandic Hotels samt nyvalda Cecilia Best på H&M, Tina Johansson på Spotify samt Kaj Genas CWT.

General Manager Lotten Fowler säger i en kommentar ”att det ska bli otroligt spännande att tillsammans med den nyvalda styrelsen få arbeta vidare med att utveckla och anpassa SBTA till en föränderlig värld. Pandemin har drabbat branschen hårt och vi behöver jobba tillsammans för att hitta en hållbar väg tillbaka.”

Inlägget Ny styrelseordförande för SBTA dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/pa-nytt-jobb/ny-styrelse-for-sbta/feed/ 1
Elite Hotels öppnar nytt – Elite Hotel Brage https://www.travelnews.se/sverige/elite/elite-hotels-oppnar-nytt-elite-hotel-brage/ https://www.travelnews.se/sverige/elite/elite-hotels-oppnar-nytt-elite-hotel-brage/#respond Mon, 17 May 2021 22:00:00 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70535 Elite Hotels of Sweden är oerhört stolta över att den 12 maj kl. 15:00 ha invigt Elite Hotel Brage i Borlänge. Utöver hotellet etableras även gastropuben Bishop Arms intill, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget Elite Hotels öppnar nytt – Elite Hotel Brage dök först upp på Travel News.

]]>
Elite Hotel Brage är koncernens 40:e hotell i ordningen och Elite ser med stor tillförsikt fram emot att få ta emot gäster i de 102 rummen i det nyrenoverade hotellet.

David Halldén, VD Elite Hotels of Sweden i ett pressmeddelande:

– Vi är oerhört stolta och glada att äntligen etablera oss i Borlänge. Vår ambition är att vara en engagerad och långsiktig partner för lokalbefolkningen, Borlänge som destination, och Dalarna i stort. Placeringen av hotellet är utmärkt, sett till Borlänge som nav för Dalarna och även för turistdestinationer såsom Romme Alpin.


Inlägget Elite Hotels öppnar nytt – Elite Hotel Brage dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/elite/elite-hotels-oppnar-nytt-elite-hotel-brage/feed/ 0
Disneyland Paris återöppnas 17 juni https://www.travelnews.se/turism/disneyland-paris-ateroppnas-17-juni/ https://www.travelnews.se/turism/disneyland-paris-ateroppnas-17-juni/#respond Mon, 17 May 2021 13:27:13 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70523 Amerikanska nöjesbolaget Walt Disney kommer återöppna nöjesparken i Paris den 17 juni när coronarestriktioner lättas i Frankrike. Det skriver AFP.

Inlägget Disneyland Paris återöppnas 17 juni dök först upp på Travel News.

]]>
Parken, som är Europas största turistmål och som sysselsätter 17.000 personer, var i fjol stängd  under perioden 13 mars till 15 juli samt stängd efter den 30 oktober. 

Återöppnandet i år har skjutits framåt två gånger på grund av coronapandemin. Dels planerade man öppning i februari och lite senare även i april. 

Inlägget Disneyland Paris återöppnas 17 juni dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/turism/disneyland-paris-ateroppnas-17-juni/feed/ 0
”Norrköping är en fantastisk stad” https://www.travelnews.se/sverige/intervju/norrkoping-ar-en-fantastisk-stad/ https://www.travelnews.se/sverige/intervju/norrkoping-ar-en-fantastisk-stad/#respond Mon, 17 May 2021 12:39:32 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70514 Patricia Berndt är ny hotelldirektör Scandic Strömmen i Norrköping. Här svarar hon på Travel News på-nytt-jobb-enkät sina första hundra dagar, branschens stålbad och att hon har grannskapets finaste gräsmatta.

Inlägget ”Norrköping är en fantastisk stad” dök först upp på Travel News.

]]>
Grattis Patricia Berndt, du är ny hotelldirektör Scandic Strömmen i Norrköping. Varför valde Kai Pasma, Distriktsdirektör på Scandic Hotels, dig?

Tack snälla! Väldigt glad för denna möjlighet. Jag vill tro att Kai valde mig på grund av mitt driv och engagemang för både medarbetare och gäster. Det har legat mig varmt om hjärtat sedan jag gjorde min första dag på Scandic. Jag beskrivs som en trygg person, tänker utanför boxen och en trygg ledare som inte är rädd för innovation, något som är bra för Scandic Strömmen nu när vi går in i en återstart av besöksnäringen.

Vad gör en hotelldirektör hela dagarna?

Just nu arbetar jag väldigt nära driften och tillsammans med teamet ser till att vi kan leverera en säker vistelse för alla våra gäster. Vi planerar också i högsta grad för sommaren och rustar för en bra sommar med stort fokus på barnfamiljer och alla semesterfirare nu när sommarresandet planeras för fullt i hushållen. 

Vad händer under dina första hundra dagar?

De har varit intensiva och roliga. Mycket av min tid har fokuserats på att lärt känna all fantastisk personal, göra mig hemmastadd på hotellet och upptäcka Norrköping, både som stad men även det lokala näringslivet. Jag ska inte sticka under stolen med att det vart tufft med tanke på branschläget och förutsättningar, men samtidigt har det varit väldigt lärorikt.

Varför ska man åka till Norrköping?

Norrköping är en fantastisk stad med sin industriella arkitektur, närhet till kusten och staden har en geografiskt gynnsam placering för inresande turism.

Hotellbranschen går igenom ett stålbad just nu. Vad är den stora lärdomen?

I grund och botten handlar det om att ta hotellet igenom pandemin på ett tryggt och ansvarsfullt sätt.  Vi förstod tidigt att vi var tvungna att anpassa oss till de nya behoven som pandemin medförde. Vi utvecklade ett rigoröst säkerhetsarbete för våra gäster och medarbetare, men identifierade även nya trender så vi snabbt kunde möta våra gästers nya behov och lansera hybridmöten, coworking och studentboende.

Vad är det bästa med att arbeta i reseindustrin?

Variationen helt klart, ingen dag är sig lik. Det känns fantastiskt att få ta hand om våra gäster, stå och prata med dem om deras upplevelse och känna att man har bidragit till positiv upplevelse i andra människors vardag.

Namn: Patricia Berndt
Titel: Hotelldirektör, Scandic Strömmen
Familj: Maken Niklas och två barn 7 och 11 år
Bor: Norrköping
Senaste resa: En tur till Vemdalen med familjen.
Favorithotell: Scandic Strömmen, förstås!
Favoritfärjebolag: Måste bli Gotlandsfärjan, den tar oss till den fantastiska ön där vi spenderar mycket tid om somrarna. Det nya LNG-fartyget gör resan mycket tystare och bekvämare.
Favoritreseapp: Google
Flygbolag som jag åker helst med: SAS
Favoritdestination:  Antingen fjällen eller en lång sandstrand.
Min drömresa: Just nu drömmer jag mig bort till värmen och en sandstrand. Spelar ingen roll om den är på Gotland, Öland eller Mallorca.
Detta vet vi inte om dig: Jag har väldigt gröna fingrar och ett stort intresse för både odling och att ha grannskapets finaste gräsmatta.

Inlägget ”Norrköping är en fantastisk stad” dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/intervju/norrkoping-ar-en-fantastisk-stad/feed/ 0
Mångmiljardsmäll för Ryanair – men ändå mindre än väntat https://www.travelnews.se/flyg/mangmiljardsmall-for-ryanair-men-anda-mindre-an-vantat/ https://www.travelnews.se/flyg/mangmiljardsmall-for-ryanair-men-anda-mindre-an-vantat/#respond Mon, 17 May 2021 07:32:37 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70493 Lågprisbolaget Ryanair redovisar en förlust på 815 miljoner euro – motsvarande nästan 8,3 miljarder kronor – för de tolv månaderna fram till mars. Det framgår av rapporten som släpptes på måndagsmorgonen. Resultatet var dock inte fullt lika blodigt som förlusten på 933 miljoner euro som analytikerna enligt Refinitiv väntat sig, skriver CNBC.

Inlägget Mångmiljardsmäll för Ryanair – men ändå mindre än väntat dök först upp på Travel News.

]]>
Motsvarande period året före noterade flygbolaget en vinst på 1 miljard euro, skriver branschsajten Travel Weekly.

Under perioden minskade antalet passagerare med 81 procent. I rapporten beskrivs året som ”det mest utmanande i Ryanairs 35-åriga historia”, samtidigt som de europeiska regeringarnas reserestriktioner kritiseras.

Helåret 2022 väntas bli fortsatt utmanande, skriver man, på grund av ”osäkerhet kring när och var coronanedstängningar och reserestriktioner kommer att lättas upp”.

Första kvartalet

Passagerarantal: 27,5 miljoner
Före covid-19: 149 miljoner

Resultat per aktie: −0,9142 euro
2020: 0,5824 euro

Inlägget Mångmiljardsmäll för Ryanair – men ändå mindre än väntat dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/flyg/mangmiljardsmall-for-ryanair-men-anda-mindre-an-vantat/feed/ 0
Delta Airlines anställer bara vaccinerade https://www.travelnews.se/flyg/delta-airlines-anstaller-bara-vaccinerade/ https://www.travelnews.se/flyg/delta-airlines-anstaller-bara-vaccinerade/#respond Mon, 17 May 2021 05:45:08 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70490 Flygbolaget Delta Airlines blir det första stora amerikanska företaget att kräva att alla nyanställda är vaccinerade mot covid-19.

Inlägget Delta Airlines anställer bara vaccinerade dök först upp på Travel News.

]]>
”För någon som vill jobba hos Delta i framtiden kommer det att vara obligatoriskt att vara vaccinerad”, säger vd:n Ed Bastian i en intervju med CNN.

Kravet gäller dock inte medarbetare som redan är anställda hos flygbolaget. Enligt Ed Bastian uppskattar han dock att 75–80 procent redan är det och han uppmuntrar övrig personal att göra detsamma. Vissa restriktioner, som till exempel att exkluderas från att jobba med internationella flygningar, kan annars bli aktuella enligt Ed Bastian.

Inlägget Delta Airlines anställer bara vaccinerade dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/flyg/delta-airlines-anstaller-bara-vaccinerade/feed/ 0
Italien välkomnar turister från EU med negativt test https://www.travelnews.se/turism/italien-valkomnar-turister-fran-eu-med-negativt-test/ https://www.travelnews.se/turism/italien-valkomnar-turister-fran-eu-med-negativt-test/#comments Mon, 17 May 2021 05:42:40 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70488 Italien börjar nu återigen öppna upp för turister från EU, Storbritannien och Israel, skriver AFP.

Från och med söndag behöver besökare från dessa länder inte längre sitta i karantän om de reser in i Italien, så länge de har testat negativt för covid-19. Dessutom kommer Italien att förlänga ett initiativ med så kallade ”covidfria” flygresor från USA, Canada, Japan och Förenade arabemiraten.

Inlägget Italien välkomnar turister från EU med negativt test dök först upp på Travel News.

]]>
Samtidigt förlänger man regler som förbjuder inresa för resenärer från Brasilien.

Tidigare i dag meddelade också Grekland att man öppnar upp för besökare, och Turiket tillåter nu turister från Kina, Storbritannien, Australien och 13 andra länder.

Inlägget Italien välkomnar turister från EU med negativt test dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/turism/italien-valkomnar-turister-fran-eu-med-negativt-test/feed/ 3
Rapport: 5 000 företag i fara när stöd ska betalas tillbaka https://www.travelnews.se/sverige/hotell/rapport-5-000-foretag-i-fara-nar-stod-ska-betalas-tillbaka/ https://www.travelnews.se/sverige/hotell/rapport-5-000-foretag-i-fara-nar-stod-ska-betalas-tillbaka/#respond Mon, 17 May 2021 05:40:41 +0000 https://www.travelnews.se/?p=70486 Tusentals företag inom restaurang- och hotellbranschen kommer att gå i konkurs när de måste betala in skatter och arbetsgivaravgifter som de fått anstånd med under pandemin. Det skriver Svenskt Näringslivs ekonom Johan Kreicbergs i en rapport, rapporterar DN.

Inlägget Rapport: 5 000 företag i fara när stöd ska betalas tillbaka dök först upp på Travel News.

]]>
Ett av fem företag i branschen har sökt anstånd, vilket betyder drygt 6 000 företag. Av dessa kommer bara cirka 1 000 – eller vart sjätte företag – att klara av att betala in skatterna och arbetsgivaravgifterna i april nästa år när anstånden går ut.

– Jag har svårt att se att att det blir annat än en konkursexplosion, säger Kreicbergs till DN.

Inlägget Rapport: 5 000 företag i fara när stöd ska betalas tillbaka dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/hotell/rapport-5-000-foretag-i-fara-nar-stod-ska-betalas-tillbaka/feed/ 0