Travel News https://www.travelnews.se Sveriges största affärssajt för reseindustrin Sat, 27 Feb 2021 10:11:58 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6.2 https://www.travelnews.se/wp-content/uploads/2016/02/cropped-favicon-32x32.jpg Travel News https://www.travelnews.se 32 32 Äntligen ute: Wild & Crazy vecka åtta https://www.travelnews.se/kronika/antligen-ute-wild-crazy-vecka-atta/ https://www.travelnews.se/kronika/antligen-ute-wild-crazy-vecka-atta/#respond Sat, 27 Feb 2021 10:03:22 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68600 Travel News chefredaktör Viggo Cavling om flygfajten i Norden, fastighetskrisen i Sverige och räknekrisen. I veckans Wild & Crazy-krönika läser du om Rickard Gustafssons 99,999 procent, Ola Sernekes lögner och Tillväxtverkets inkompetens. 

Inlägget Äntligen ute: Wild & Crazy vecka åtta dök först upp på Travel News.

]]>
Det är ett äkta rat race mellan SAS och Norwegian. Det har det i och för sig varit hela tiden, men nu är det på liv och död. SAS skulle ha mycket att vinna på om Norwegian gick omkull. Norwegian kan inte räkna med att SAS trillar av pinn. Det kommer den svenska och danska regeringen aldrig att acceptera. Har man redan betalat 4,5 miljarder gånger två stater för att rädda ett företag som blöder en miljard i månaden kommer man inte sluta. Det är en sorts beroendesjukdom. Men en lucka för Norwegian uppstår om SAS verksamhet koncentreras till Kastrup.

SAS tror att man är tillbaka på 50-60 procents kapacitet i juli och augusti. Man har återbetalat alla kunder som fått inställda resor till 99,999 procent enligt Rickard Gustafson under kvartalsrapporten i onsdags. Älskar direktörer som har järnkoll på sina siffror…

Det ska bli intressant att se om SAS gasande med marknadsföring under corona kommer att löna sig i sommar. Norwegian har som bekant inte råd med denna hobby och att frysa bonusprogrammet nu under corona är ännu en faktor som talar för SAS.

Men kundernas minne brukar vara kort.

Det gäller speciellt flyg där man se en stark korrelation mellan kundernas låga betyg och den höga vinsten. Detta gäller speciellt Ryanair om ni undrar. Flyg och toalettpapper har det gemensamt att pris är en oerhört mycket viktigare faktor än kvalitet. Så länge det inte pajar ihop fullständigt.

*** 

Jag är oerhört upptagen av nästa fastighetskrasch. Jag tänker mig att den kommer om några år, men tror att det kan gå snabbare. När jag såg Spotifys personalchef tala sig varm om hemarbete även efter corona i Aktuellt i veckan fick jag en indikator. Hon menade att bolagets produktivitet nu var densamma som före corona och att hon trodde att det skulle fortsätta så.

Spotify är Stockholms innerstads största hyresgäst med över 20 000 kvadratmeter vid Malmskillnadsgatan och Birger Jarlsgatan. En annan indikator är antalet tomma skyltfönster på NK och Mood gallerian. Lägg på ett gäng frisörer som tar 300 kronor för en klippning och lika många nagelskulptörer från Korea och ja, då har vi något som börjar påminna om minskade hyror.

Jag tycker även det faktum att börsdirektören och byggkungen Ola Serneke i Göteborg har skrivit 200 inlägg under falsk flagg för att trycka upp kursen för sitt byggbolag talar för fastighetskris. Det är hans som är ansvarig för Karlatornet i Göteborg som bland annat ska innehålla ett stort hotell.

Med överstepräster som Ola förstår de flesta att paradiset inte är nära. Att hans mygel inte är kriminellt övergår mitt förstånd.

Det är i första hand kontorsfastigheterna i centrala lägen som jag tror ligger risigt till. Den intressanta frågan för Travel News läsare är förstås hur detta kommer att påverka hotell och konferenslokaler. Det kan bli ett helvete, men det skulle också kunna bli som så att de hotell som kan erbjuda schyssta mötesrum och bra hyggliga co working spaces vinner. Scandic är inne på rätt grej med Downtown Camper. Det svåra kommer att bli att prissätta sakerna rätt.

Men alla kan inte husera på kontorshotell. Jag satt några år på de två hetaste i Sverige: Epicenter och Norrsken i Stockholms city. Trivdes inte alls. Det blir lätt en slags sekter på sådana ställen där människor som har för litet att göra tror att de förändrar världen. När vet vi att denna kris är över? Mitt svar är när det är fler våningar än kontor på Bibliotektsgatan i Stockholm.

***

Det är crazy att Tillväxtverket inte kan räkna rätt. Här tror jag vi hittar en stor del av förklaringen till att besöksnäringen har halkat mellan stolarna under corona. Politikerna förstår inte vad reseindustrin betyder, hur många som näringen sysselsätter och hur stor del av BNP det egentligen handlar om. Det är lättare att räkna ut Volvos och SKF:s betydelse än krogen på hörnet och det lilla hotellet en bit upp i backen gånger tusen. Det blir lätt glädjekalkyler när kommuner och regioner ska sammanställa övernattningsstatistik. Målet är inte att beskriva läget korrekt utan söka bidrag från EU, gulla med hotelloperatörer, bevisa sin egen förträfflighet och locka ännu fler turister.

Det funkar förstås när solen skiner, men nu när det är kris sedan tretton månader är det livsfarligt. Statistik är tråkigt, men det är genom att räkna rätt som Google och Facebooks ägare har blivit världens rikaste. Vill besöksnäringen och reseindustrin i Sverige få mer inflytande måste man börja med att redovisa läget korrekt och bli förbannad när Tillväxtverket redovisar siffror från en annan planet.

I sammanhanget är det viktigt att vara tydlig med att kommuner gärna vill sälja mark till hotellentreprenörer och fastighetsutvecklare. Att då blåsa upp siffror för att få en destination att verka mer intressant och få ett bra markpris är viktigare än att redovisa korrekt besöksdata. Glädjekalkyler har en mycket kort löptid. Det är först när reseindustrin får fram lika trovärdiga siffror som stål- och fordonsindustrin som den kommer att bli tagen på allvar.   

 

Inlägget Äntligen ute: Wild & Crazy vecka åtta dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/kronika/antligen-ute-wild-crazy-vecka-atta/feed/ 0
EU-toppar ense: Vaccinpass kan bli klart till sommaren https://www.travelnews.se/turism/eu-toppar-ense-vaccinpass-kan-bli-klart-till-sommaren/ https://www.travelnews.se/turism/eu-toppar-ense-vaccinpass-kan-bli-klart-till-sommaren/#comments Fri, 26 Feb 2021 15:20:45 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68596 EU har enats om att skapa ett gemensamt digitalt vaccinpass för att kunna lätta på reserestriktionerna. Det har regeringscheferna för unionens medlemsstater kommit fram till på EU-toppmötet, rapporterar Politico.

Men EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfter fram att det fortfarande kvarstår ett antal tekniska, vetenskapliga och politiska hinder för att få till ett gemensamt vaccinpass.

Inlägget EU-toppar ense: Vaccinpass kan bli klart till sommaren dök först upp på Travel News.

]]>
Bland annat nämner hon svårigheter att få ledarna att enas om exakt hur passet ska utformas och vad det ska kunna användas till. Hon tror att ett vaccinpass kan vara klart tidigast om tre månader.

På en digital pressträff efter dagens videotoppmöte i Europeiska rådet konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) att det är ”problematiskt att vaccinleveranser ställts in” och att det inom EU råder stor frustration kring detta.

– Samtidigt ska man komma ihåg att vi fått fram vaccin mycket snabbare än någon trott, säger han.

Löfven fick också frågor om planerna på ett europeiskt vaccinpass, som enligt förhoppningarna eventuellt kan finnas på plats till sommaren.

– Det är en ambition att få intygen klara så snabbt som möjligt, men det återstår om det ska ingå speciella rättigheter om man har ett bevis på att man är vaccinerad. Den diskussionen är mer problematisk, säger Löfven.

Inlägget EU-toppar ense: Vaccinpass kan bli klart till sommaren dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/turism/eu-toppar-ense-vaccinpass-kan-bli-klart-till-sommaren/feed/ 4
Trots sportlov – minskad smittspridning i Sälen https://www.travelnews.se/sverige/turism/trots-sportlov-minskad-smittspridning-i-salen/ https://www.travelnews.se/sverige/turism/trots-sportlov-minskad-smittspridning-i-salen/#respond Fri, 26 Feb 2021 13:25:01 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68593 Just nu befinner sig många sportlovsfirande svenskar i Dalafjällen. Men än så länge ser man ingen ökad smittspridning av covid-19 där, säger Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom till SVT.

– Om man tittar på smittspridningen i Sälen ser vi snarare en minskning där.

Inlägget Trots sportlov – minskad smittspridning i Sälen dök först upp på Travel News.

]]>
Inför sportlovsveckorna har oron varit stor för att smittan ska ta fart. Därför gör Länsstyrelsen Dalarna extra tillsyn i fjällområdena. Ett problem som upptäckts är att maxantalet inte följs i butikerna.

Inlägget Trots sportlov – minskad smittspridning i Sälen dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/turism/trots-sportlov-minskad-smittspridning-i-salen/feed/ 0
Miljardförlust för Norwegian: ”Ett exceptionellt dåligt år” https://www.travelnews.se/norwegian/miljardforlust-for-norwegian-ett-exceptionellt-daligt-ar/ https://www.travelnews.se/norwegian/miljardforlust-for-norwegian-ett-exceptionellt-daligt-ar/#respond Fri, 26 Feb 2021 06:32:54 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68584 Reserestriktioner och rekonstruktionsprocessen tynger krisande lågprisjätten Norwegian. Bolaget gör en nettoförlust på 16,6 miljarder norska kronor i fjärde kvartalet, vilket inkluderar en nedskrivning på 12,8 miljarder. Även omsättning faller kraftigt i fjärde kvartalet och antalet passagerare är ner 92 procent på årsbasis.

Inlägget Miljardförlust för Norwegian: ”Ett exceptionellt dåligt år” dök först upp på Travel News.

]]>
”2020 var ett exceptionellt dåligt år för flygindustrin och för Norwegian”, skriver vd Jacob Schram i samband med rapporten.

Norwegian befinner sig i sin djupaste kris någonsin och är satt under konkursskydd både i Irland och i Norge samtidigt som bolaget försöker få igenom en räddningsplan.

Fjärde kvartalet
Omsättning: 670 mln nok
2019: 8 900 mln nok

Ebitdar-resultat: –1 879 mln nok
2019: 357 mln nok

Inlägget Miljardförlust för Norwegian: ”Ett exceptionellt dåligt år” dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/norwegian/miljardforlust-for-norwegian-ett-exceptionellt-daligt-ar/feed/ 0
Visita: Turistnäringen förlorade 50 miljarder på pandemin https://www.travelnews.se/sverige/hotell/visita-turistnaringen-forlorade-50-miljarder-pa-pandemin/ https://www.travelnews.se/sverige/hotell/visita-turistnaringen-forlorade-50-miljarder-pa-pandemin/#comments Fri, 26 Feb 2021 06:30:45 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68582 Den inhemska turismen i Sverige minskade med 50 miljarder kronor under pandemimånaderna 2020, jämfört med samma period året innan. Det motsvarar en minskning med över en fjärdedel, enligt beräkningar från branschorganisationen Visita.
Visitas beräkningar är gjorda utifrån data från SCB och Tillväxtverket och visar att över 100 000 människor i besöksnäringen förlorat jobbet, varslats eller permitterats sedan pandemins start.

Inlägget Visita: Turistnäringen förlorade 50 miljarder på pandemin dök först upp på Travel News.

]]>
Enligt Visita har den svenska hotellbranschen tappat två av tre intäktskronor och omsättningen för landets restauranger har mer än halverats. Och läget har blivit än värre i och med den senaste tidens tuffare restriktioner och alkoholstopp efter klockan 20:00.

– Det blir allt tuffare ju längre tiden går. Både jobb och företag tar stryk nu, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

”Krävs pengar på kontot”

I kontakten med sina medlemmar har Visita fått vittnesmål om väldigt långa utbetalningstider för de utlovade stöden.

Det finns en frustration över att det utlovade förlängda permitteringsstödet inte ens går att söka, vilket gör att bristen på likviditet är akut, enligt Visita. Omställningsstödet blev möjligt att söka i dag, torsdag, och enligt regeringen är handläggningstiden en vecka.

Visita menar att det inte går att betala löner med regeringens löften, utan det krävs pengar på kontot.

– Stöden måste ut snabbt. Här och nu, säger Jonas Siljhammar.

Inlägget Visita: Turistnäringen förlorade 50 miljarder på pandemin dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/hotell/visita-turistnaringen-forlorade-50-miljarder-pa-pandemin/feed/ 3
Kraftigt minskad omsättning för Tallink – passagerarantal sjönk med 80 procent https://www.travelnews.se/rederi/kraftigt-minskad-omsattning-for-tallink-passagerarantal-sjonk-med-80-procent/ https://www.travelnews.se/rederi/kraftigt-minskad-omsattning-for-tallink-passagerarantal-sjonk-med-80-procent/#respond Fri, 26 Feb 2021 06:28:04 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68580 Färjerederiet Tallink, som trafikerar flera svenska städer, redovisar minskad omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet visade förlust mot föregående periods vinst.

Omsättningen sjönk 65 procent till 79,3 miljoner euro (226,4). Antalet passagerare sjönk nästan 80 procent till cirka 463 tusen medan antalet fraktenheter sjönk 12,6 procent.

Inlägget Kraftigt minskad omsättning för Tallink – passagerarantal sjönk med 80 procent dök först upp på Travel News.

]]>
Ebitda-resultat blev 1,2 miljoner euro (33,4), med en ebitda-marginal på 1,5 procent (14,8).

Rörelseresultatet blev -24,2 miljoner euro.

Resultatet efter skatt blev -26,9 miljoner euro.

”Medan vi väntar på att corona-stormen ska passera och gränserna öppnas igen för resor fortsätter vi att utveckla affärsområden som vi anser kommer att ge oss en strategisk fördel framöver och göra det möjligt för oss att sprida riskerna, göra förberedelser för att erbjuda våra tjänster igen med fokus på säkerhet och hållbarhet och att få återförena människor runt Östersjön efter ett års separation”, säger vd Paavo Nõgene.

Paavo Nõgene. VD för Tallink Grupp.

Inlägget Kraftigt minskad omsättning för Tallink – passagerarantal sjönk med 80 procent dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/rederi/kraftigt-minskad-omsattning-for-tallink-passagerarantal-sjonk-med-80-procent/feed/ 0
Josefine Gudmundson ny VD för Comfort Hotel Göteborg https://www.travelnews.se/sverige/hotell/josefine-gudmundson-ny-vd-for-comfort-hotel-goteborg/ https://www.travelnews.se/sverige/hotell/josefine-gudmundson-ny-vd-for-comfort-hotel-goteborg/#respond Thu, 25 Feb 2021 23:42:53 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68586 Från Sävedalen via Leysin, Peking och Manhattan. Josefin Gudmundson tar i maj över som ny VD och hotelldirektör för Comfort Hotel Göteborg på Skeppsbron, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget Josefine Gudmundson ny VD för Comfort Hotel Göteborg dök först upp på Travel News.

]]>
Nuvarande hotelldirektör för det populära Clarion Collection Hotel Fregatten i Varberg Josefin Gudmundson tar den 12 maj över som ny VD för det 300 rum stora Comfort Hotel Göteborg. Hotellet som 2016 nyinvigdes efter en totalrenovering och kraftig utbyggnad har blivit ett flaggskepp för den nordiska hotellkedjan Comfort Hotel.

– På kort tid har Comfort Hotel Göteborg tagit position i Göteborg. Läget på Skeppsbron och inte minst den internationellt prisbelönta takbaren TaKeT har gjort hotellet populärt bland stans besökare och bland göteborgarna. För att fortsätta utvecklas så behöver stället en ledare som är orädd, tar plats och som vågar pusha gästupplevelsen till nya nivåer. Josefin är den perfekta personen för det uppdraget och jag är därför oerhört glad över att hon tackat ja till utmaningen och vi som hotellbolag har möjlighet att fortsätta erbjuda spännande karriärvägar till våra medarbetare, säger Comfort Hotel Sveriges driftsdirektör Pernilla Bergendahl i ett pressmeddelande.

Gudmundson har med undantag för studier i företagsekonomi på Stockholms Universitet alltid haft fullt fokus på hotellbranschen. Hon har studerat hotellmanagement på det ansedda Swiss Hotel Management School i Leysin och hon har fördjupat kunskaperna i gästservice på hotell i Peking och New York. Nu tar Josefin över Göteborgs största budgethotell.

– Det känns fantastiskt kul att komma hem till Göteborg igen och att få kavla upp ärmarna och jobba för att locka tillbaka besökarna till stan. På Comfort har vi ambitionen att vara bästa platsen att utgå ifrån när man upptäcker en stad. Och genom att erbjuda prisvärt boende mitt i stan göra det möjligt för gästerna att få mer pengar över till restaurangupplevelser, konserter och matcher. Skeppsbron är Göteborgs nya epicentrum och tillsammans med teamet på hotellet och alla duktiga näringslivsprofiler i området så ska vi fortsätta öka antalet besökare, säger tillträdande VD:n och hotelldirektören Josefin Gudmundson i ett pressmeddelande.

Josefin Gudmundson tillträder som VD för Comfort Hotel Göteborg den 12 maj.

 

Inlägget Josefine Gudmundson ny VD för Comfort Hotel Göteborg dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/hotell/josefine-gudmundson-ny-vd-for-comfort-hotel-goteborg/feed/ 0
Därför räknade Tillväxtverket fel på 100 miljarder… https://www.travelnews.se/sverige/ekonomi/darfor-raknade-tillvaxtverket-fel-pa-100-miljarder/ https://www.travelnews.se/sverige/ekonomi/darfor-raknade-tillvaxtverket-fel-pa-100-miljarder/#respond Thu, 25 Feb 2021 14:42:42 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68552 Säckade den svenska besöksnäringen ihop totalt redan före pandemin? Den som lusläser Tillväxtverkets statistik kan lätt tro det. Men så illa är det inte, Travel News analytiker Leif Holmkvist har kollat.

Inlägget Därför räknade Tillväxtverket fel på 100 miljarder… dök först upp på Travel News.

]]>
Vi som läser Tillväxtverkets årsredovisningar kunde konstatera att 2018 var ett gott år för näringen:

Turismen omsatte hela 337 miljarder kronor, en ökning med 6 procent. Exportvärdet var 144 miljarder, 8 procent mer än 2017. Och turismen sysselsatte 172 000 personer, 2 procent mer än året innan.

Men en läsning av årsredovisningen 2019 sände kalla kårar utmed ryggen på alla som tycker att Sverige är fantastiskt och borde locka fler besökare från när och helst fjärran.

Omsättningen föll till 306 miljarder, men beskrevs ändå som en liten ökning med 0,7 procent. Exportvärdet formligen rasade till 100 miljarder, vilket ansågs vara en minskning med 2,5 procent. Och sysselsättningen antogs vara 126 000, vilket skulle motsvara en ökning med 1 procent.

Här kan till och med en normalbegåvad tredjeklassare se att något är väldigt fel.

SCB:s enhet för nationalräkenskaper tar fram turisträkenskaperna på uppdrag av Tillväxtverket och de är varken kända för sifferblindhet eller för att nyttja rökheroin till förmiddagsfikat.

Förklaringen till de kraftigt ändrade siffrorna döljs på Tillväxtverkets sajt under statistik/turism:

”Turisträkenskaperna har reviderats för åren 2017-2019. Nationalräkenskaperna har genomgått flera förändringar, bland annat för att öka samstämmigheten gentemot statistiken över betalningsbalansen. Exporten har reviderats och metoderna för olika beräkningar, såsom researrangörstjänster och utländsk konsumtion i Sverige, har ändrats. I 2019 års turisträkenskaper har branschindelningen förfinats och skatter och avgifter har preciserats noggrannare per delbransch och produktgrupp. Vid förra årets publicering av förädlingsvärden var publiceringen exklusive skatter. I den här publiceringen är det inklusive skatter.”

Så skriver Tillväxtverket och tillägger att siffrorna nu anges i fasta priser på 2019 års prisnivå. Det innebär att man mäter den reella tillväxten i stället för den nominella.

Men varför så jättestora skillnader?

– Det är en större förändring och nya mätmetoder för främst utländsk konsumtion i Sverige, svarar Tillväxtverkets Fredrik Junkka. Störst påverkan har det på utländsk restaurangkonsumtion som minskat påtagligt.

Besöksbranschen växte trots allt en aning under 2019. Men då hade vi ingen aning om vad som väntade 2020. De siffrorna får vi invänta med fasa tills SCB:s siffernissar räknat färdigt. De lär knappast slita ut plustangenten.

Text: Leif Holmkvist

Inlägget Därför räknade Tillväxtverket fel på 100 miljarder… dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sverige/ekonomi/darfor-raknade-tillvaxtverket-fel-pa-100-miljarder/feed/ 0
ANALYS: Friska pengar rinner ur SAS – minus 5 miljarder https://www.travelnews.se/sas/analys-friska-pengar-rinner-ur-sas-minus-5-miljarder/ https://www.travelnews.se/sas/analys-friska-pengar-rinner-ur-sas-minus-5-miljarder/#respond Thu, 25 Feb 2021 08:32:39 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68568 Analys: Leif Holmkvist: SAS fortsätter knäa under pandemins tryck och hoppas på en vaccinrik vår. Årets första kvartalsrapport är nattsvart: 2,3 miljarder kronor i intäkter, 2,2 miljarder i förlust. Friska pengar rinner ur bolaget, kassaflödet är minus 5 miljarder.

Inlägget ANALYS: Friska pengar rinner ur SAS – minus 5 miljarder dök först upp på Travel News.

]]>
Perioden november – januari är normalt eländig för flygbolag. När julhandeln slår rekord slår resandet i botten. Bara några få dagar runt helgerna är ”black week” för flygbranschen.

Året Q1-rapport är den sista som jämförs med en period före pandemin. Samma period i fjol drog SAS in 10 miljarder kronor, men gjorde ändå en förlust på en dryg miljard.

Sedan dess har SAS-ledningen gjort allt för att kapa kostnader, skaffa nytt kapital, låna pengar, utnyttja de statliga stöden och skjuta betalningar framför sig. Reserestriktioner och kunders reserädsla råder inte Rickard Gustafson över.

Den avgående vd:n konstaterar torrt att situationen med reserestriktioner under det gångna mörka kvartalet är värre än under pandemins första förvirrade Q2 2020. Då levde ännu hoppet om att världen skulle kunna öppna sig för resesugna redan till hösten. Så blev det som bekant inte. När SAS vacklat upp efter praktsmällen och stagats upp med 14 miljarder i nytt kapital sköljdes bolaget omkull av den andra vågen. Följderna ser vi nu ser i Q1-rapporten.

Kapaciteten är bara 25 procent av motsvarande kvartal i fjol. Intäkterna blir därefter. Kostnaderna har pressats med 60 procent. Bra jobbat, men resultatet blir ändå en växande förlust. Den mest skrämmande siffran i kvartalsrapporten är därför kassaflödet från den löpande verksamheten: minus 5 miljarder, jämfört med en halv miljard i plus samma tid i fjol.

Under vinterkvartalet har SAS betalat tillbaka 2,1 miljarder kronor för inställda resor, nästan lika mycket som bolaget dragit in i intäkter. För att hjälpligt rädda situationen har SAS fått ett nytt lån på 1,5 miljarder från norska exportkreditnämnden.

I SAS helårsbokslut i december gjordes en enkel ”covidkalkyl”. Den visade på förlorade intäkter på hela 26 miljarder, men bara sänkta kostnader på 15 miljarder. Saldo: minus 11 miljarder. Till det kan nu läggas ytterligare några miljarder för det gångna kvartalet. Då landar nettot kring de friska 14 miljarder som togs in från tålmodiga ägare i fjol och som Ryanairs grälsjuke vd envist överklagat till EU-domstolen.

Det är svårt att se vad mer SAS kunde göra mer för att överleva pandemin. Personalkostnaderna har nästan halverats jämfört med i fjol, vissa fack har gått med på att frysa lönenivåerna, permitteringsstöd har nyttjats maximalt, gamla 737:or byts mot nya bränsleekonomiska A320 och leverantörer går med på att skjuta fram betalningar.

Trots vaccineringen pågår ytterligare ett katastrofalt kvartal för flygbranschen, med nya reserestriktioner inför hotet av en tredje våg. SAS kan inte göra annat än att huka och hoppas på lite sommarsol.

– Vi har en extremt ansträngd situation och bygger skuld som det tar år att beta av, kommenterade Rickard Gustafson till Sveriges Radio i morse. Men vår bästa bedömning är att vi klarar det.

SAS förbereder nu återstart av 180 linjer inom Europa när resandet kommer i gång igen. Men ledningen kalkylerar med en framtid med fler fritidsresenärer och färre, mer lönsamma, affärsresenärer. Treårsavtalet med Apollo visar väl på inriktningen. Och först nästa år väntas resandet närma sig normala nivåer, förutsatt att pandemin kan bekämpas.

Många flygbolag står på marktomgång och väntar på starttillstånd från epidemiologerna i trafikledartornet. Även om det finns ett enormt och växande uppdämt behov hos kunderna av att få resa igen lär det knappast gå att rädda ekonomin genom höjda priser. Många vill slåss om kakan när pengarna återvänder till flygbranschen.

Analys: Leif Holmkvist

  

Inlägget ANALYS: Friska pengar rinner ur SAS – minus 5 miljarder dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sas/analys-friska-pengar-rinner-ur-sas-minus-5-miljarder/feed/ 0
Den negativa utvecklingen forsätter – SAS vill frysa löner https://www.travelnews.se/sas/den-negativa-trafikutvecklingen-forsatter-for-sas/ https://www.travelnews.se/sas/den-negativa-trafikutvecklingen-forsatter-for-sas/#comments Thu, 25 Feb 2021 07:07:30 +0000 https://www.travelnews.se/?p=68564 Rådande omständigheter gör att SAS löpande tvingas anpassa kapacitet och avgångar till en svag och volatil efterfrågan. För kvartalet minskade kapaciteten med 75 procent mot föregående år och 29 procent jämfört med föregående kvartal. Antalet passagerare under kvartalet var 5,3 miljoner färre än första kvartalet 2020 och 900 000 färre än föregående kvartal, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Inlägget Den negativa utvecklingen forsätter – SAS vill frysa löner dök först upp på Travel News.

]]>
Den negativa trafikutvecklingen har lett till att intäkterna stannade på endast 2,3 miljarder SEK, en minskning med 7,4 miljarder SEK jämfört med föregående år. Samtidigt har SAS lyckats motverka stora delar av intäktstappet genom minskade kostnader, vilka är nästan 60 % lägre än motsvarande kvartal föregående år. Kostnadsbesparingarna kompenserar dock inte helt intäktsbortfallet och resultatet för kvartalet uppgår till -1,9 miljarder SEK, vilket är 0,8 miljarder lägre än föregående år.

SAS förmåga att hantera likviditet är avgörande för bolagets möjligheter att navigera säkert igenom pågående pandemi, och vid kvartalets utgång uppgick likviditeten till 4,7 miljarder SEK. Som planerat har SAS kraftsamlat för att säkerställa återbetalning till kunder för inställda resor, vilket uppgår till 2,1 miljarder SEK under kvartalet. Vi har dessutom haft engångsutbetalningar uppgående till cirka 0,7 miljarder SEK avseende framskjutna betalningar från 2020 samt genomförd omstrukturering. För att stärka likviditeten ytterligare i vår säsongsmässigt svagaste period, har SAS utnyttjat en kreditfacilitet uppgående till 1,5 miljarder NOK, till 100 % garanterad av Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), skriver bolaget i ett pressmeddelande.

För att ytterligare stärka SAS förmåga till säsongsanpassning, ökad produktivitet och långsiktig konkurrenskraft, fortsätter dialogen med samtliga fackförbund inom SAS-koncernen. Under kvartalet har nya avtal tecknats för delar av vår norska personal och överenskommelser om frysta lönenivåer har också ingåtts med flera yrkesgrupper.

Första kvartalet

Inlägget Den negativa utvecklingen forsätter – SAS vill frysa löner dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/sas/den-negativa-trafikutvecklingen-forsatter-for-sas/feed/ 1