Travel News https://www.travelnews.se Sveriges största affärssajt för reseindustrin Mon, 16 Dec 2019 06:26:14 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.5 https://www.travelnews.se/wp-content/uploads/2016/02/cropped-favicon-32x32.jpg Travel News https://www.travelnews.se 32 32 Finnair planerar att investera uppemot 42 miljarder i flottan https://www.travelnews.se/flyg/finnair-planerar-att-investera-uppemot-42-miljarder-i-flottan/ https://www.travelnews.se/flyg/finnair-planerar-att-investera-uppemot-42-miljarder-i-flottan/#respond Mon, 16 Dec 2019 06:26:14 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58630 Det finska flygbolaget Finnair planerar att investera så mycket som 4 miljarder euro, motsvarande 41,7 miljarder kronor, i sin flyplansflotta. Detta för att modernisera och expandera sin flotta av mindre flygplan att flyga mellan europeiska städer. Det rapporterar Bloomberg.

Inlägget Finnair planerar att investera uppemot 42 miljarder i flottan dök först upp på Travel News.

]]>
De senaste fem åren har 2 miljarder euros, motsvarande 20,8 miljarder kronor spenderats på att förändra långdistansflygen till att bli mer bränsleeffektiva och samtidigt dra ned kostnader och utsläpp.

Finnairs vd Topi Manner säger till Bloomberg att investeringen kommer täckas av bolagets starka kassaflöde.

Finnair har runt 1 miljard euro, motsvarande 10,4 miljarder kronor, i kassan. Bolaget förväntar sig att generera runt 3 miljarder euro, motsvarande 31,3 miljarder kronor, i reda pengar under de sex åren men behöver för att förbättra sin kortdistans-flotta.

Inlägget Finnair planerar att investera uppemot 42 miljarder i flottan dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/flyg/finnair-planerar-att-investera-uppemot-42-miljarder-i-flottan/feed/ 0
Hotellbolaget Pandox vill ta in 2,8 miljarder i nyemission https://www.travelnews.se/hotell/hotellbolaget-pandox-vill-ta-in-28-miljarder-i-nyemission/ https://www.travelnews.se/hotell/hotellbolaget-pandox-vill-ta-in-28-miljarder-i-nyemission/#respond Mon, 16 Dec 2019 06:23:11 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58628 Hotellfastighetsbolaget Pandox ser över möjligheterna för en nyemission av B-aktier för motsvarande runt 2,8 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Inlägget Hotellbolaget Pandox vill ta in 2,8 miljarder i nyemission dök först upp på Travel News.

]]>
ABG Sundal Collier, DNB Markets, Handelsbanken Capital Markets och SEB har fått uppdraget att utreda förutsättningarna för en emission genom ett så kallat accelererat book-building-förfarande.

Pandox uppger att man fått in teckningsåtaganden om 2,2 miljarder kronor.

Emissionslikviden ska göra Pandox mer flexibelt i att göra nya förvärv och stärka konkurrenskraften internationellt, skriver bolaget.

Inlägget Hotellbolaget Pandox vill ta in 2,8 miljarder i nyemission dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/hotell/hotellbolaget-pandox-vill-ta-in-28-miljarder-i-nyemission/feed/ 0
Största tappet på tio år för Hongkongs flygplats https://www.travelnews.se/flyg/storsta-tappet-pa-tio-ar-for-hongkongs-flygplats/ https://www.travelnews.se/flyg/storsta-tappet-pa-tio-ar-for-hongkongs-flygplats/#respond Mon, 16 Dec 2019 06:21:13 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58626 Strax över fem miljoner passagerare passerade Hongkongs internationella flygplats i november, 16,2 procent färre än för ett år sedan. Det är det största passagerartappet på över tio år, heter det i ett pressmeddelande.

Inlägget Största tappet på tio år för Hongkongs flygplats dök först upp på Travel News.

]]>
Under årets första elva månader hanterade flygplatsen sammanlagt 65,8 miljoner passagerare, en minskning med 3,4 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Sedan i juni har Hongkong skakats av stundtals våldsamma protester, där demonstranter bland annat ockuperade flygplatsen under ett antal dagar i augusti. Om detta sägs dock inget i pressmeddelandet från HKIA.

Inlägget Största tappet på tio år för Hongkongs flygplats dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/flyg/storsta-tappet-pa-tio-ar-for-hongkongs-flygplats/feed/ 0
Vart tredje hotell har vinterstängt i Palma https://www.travelnews.se/hotell/vart-tredje-hotell-har-vinterstangt-i-palma/ https://www.travelnews.se/hotell/vart-tredje-hotell-har-vinterstangt-i-palma/#respond Mon, 16 Dec 2019 06:19:59 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58624 Vart tredje hotell i Mallorcas största och viktigaste stad Palma har tvingats att stänga sina dörrar i vinter, rapporterar den norska resenyhetssajten Flysmart24.

Inlägget Vart tredje hotell har vinterstängt i Palma dök först upp på Travel News.

]]>
Sajten beskriver situationen som dramatisk och mycket ovanlig – i normalfallet är det bara ett fåtal hotell som stänger igen under vintersäsongen.

Javier Vich, ordförande för hotellen i Palma och Cala Mayor, säger till lokaltidningen Ultima Hora att orsaken är en kombination av lågsäsong för turismen, Thomas Cooks konkurs och att många nya hotell har öppnat i staden.

Inlägget Vart tredje hotell har vinterstängt i Palma dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/hotell/vart-tredje-hotell-har-vinterstangt-i-palma/feed/ 0
Stordalen får skattesmäll – på 161 miljoner kronor https://www.travelnews.se/petter-stordalen/stordalen-far-skattesmall-pa-161-miljoner-kronor/ https://www.travelnews.se/petter-stordalen/stordalen-far-skattesmall-pa-161-miljoner-kronor/#respond Mon, 16 Dec 2019 06:17:55 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58622 Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen plockade under åren 2015–2017 ut närmare en halv miljard norska kronor i utdelning från sitt holdingbolag Strawberry Fields – pengar som han ansåg var skattefria. Norska skattemyndigheter håller inte med och nu krävs han på 161 miljoner kronor i skatt, rapporterar Dagens Næringsliv.

Inlägget Stordalen får skattesmäll – på 161 miljoner kronor dök först upp på Travel News.

]]>
Stordalen kommenterar inte själv beslutet, utan hänvisar till Strawberrys finanschef Mads Breder Koch.

”Petter har gett myndigheterna tillräckligt med information för att göra en värdering och deras bedömning är att intäkterna ska justeras upp”, skriver han i ett mejl till tidningen.

Inlägget Stordalen får skattesmäll – på 161 miljoner kronor dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/petter-stordalen/stordalen-far-skattesmall-pa-161-miljoner-kronor/feed/ 0
Fortsatt stora problem för Boeing https://www.travelnews.se/flyg/fortsatt-stora-problem-for-boeing/ https://www.travelnews.se/flyg/fortsatt-stora-problem-for-boeing/#respond Mon, 16 Dec 2019 06:16:26 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58619 Boeing överväger att antingen pausa eller strypa produktionen av 737 Max ytterligare på grund av den växande osäkerheten kring flygplansmodellens framtid. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Inlägget Fortsatt stora problem för Boeing dök först upp på Travel News.

]]>
Bolaget ska under förra veckan ha antytt för amerikanska myndigheter att någon form av tillverkningsrelaterat besked är att vänta den kommande veckan.

Boeing ratas också i kampen om att vinna uppdraget att leverera flygplan för världens längsta flyglinjer. Trots att testflygningarna gjordes med Boeingplan väljer nu det australiska flygbolaget Qantas att ge uppdraget till Airbus, skriver CNN.

Qantas har hela tiden varit tydliga med att det står mellan Boeing 777X och Airbus A350-1000, och valet föll till slut på det europeiska bolaget, skriver TT.

Airbus kan nu komma att få leverera tolv stycken plan, enligt CNN.

Just nu genomförs tester för att se hur människan och kroppen påverkas av de långa flygningarna.

Inlägget Fortsatt stora problem för Boeing dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/flyg/fortsatt-stora-problem-for-boeing/feed/ 0
Längtan i fokus när Flygbussarna rullar ut ny kampanj https://www.travelnews.se/marknadsforing/langtan-i-fokus-nar-flygbussarna-rullar-ut-ny-kampanj/ https://www.travelnews.se/marknadsforing/langtan-i-fokus-nar-flygbussarna-rullar-ut-ny-kampanj/#comments Fri, 13 Dec 2019 09:57:08 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58612 Flygbussarna sätter längtan i fokus i sin julkampanj som rullas ut denna vecka. Kampanjen är det första resultatet skapat genom nya samarbetet med Miltton Sverige, skriver man i ett pressmeddelande.

Inlägget Längtan i fokus när Flygbussarna rullar ut ny kampanj dök först upp på Travel News.

]]>

Det är känslor och gemenskap som bygger upp Flygbussarnas julkampanj ”Julkänslor på väg”– en kampanj som syns både i print och digitalt, i Stockholm och Göteborg.

 – Julen är ofta förknippad med längtan och förväntan. Vissa längtar efter mammas köttbullar, andra efter kärleken och en del vill bara bort. Julkampanjen handlar om just julkänslor och möten mellan människor. Att oavsett vad våra resenärer har för längtan så tar vi på Flygbussarna dem närmare det de längtar efter. Något vi har gjort sedan vi startade 1989, säger Maria Johansson Maltez, kampanjansvarig på Flygbussarna.

Flygbussarnas ambition är att erbjuda en kundupplevelse i världsklass och under de senaste åren har de fått flera utmärkelser för sin höga service. Målet med kampanjen är nu att få ännu fler resenärer att uppleva detta.

 Kampanjen är framtagen av Miltton Sverige. Tankarna i den kreativa processen kretsade kring det mänskliga:

– Julkampanjen vill påminna om att livet handlar om det mest väsentliga; möten, minnen, drömmar och kärlek. Det mänskliga blir allt viktigare i vårt samhälle, säger Arvid Svanvik, Creative Director, Miltton Sverige.

Uppdragsgivare: Flygbussarna, Camilla Tienso (marknads- och kommunikationschef) och Maria Maltez (kampanjansvarig) 

Reklambyrå: Miltton Sverige

Elisabet Åkerhielm, projektledare

Maria Widström, produktionsledare

Baris Berktan, Art Director

Anton Ström, Copywriter

Karin Drangel, Planner

Arvid Svanvik, Creative Director

Fotograf: Mattias Edwall

Inlägget Längtan i fokus när Flygbussarna rullar ut ny kampanj dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/marknadsforing/langtan-i-fokus-nar-flygbussarna-rullar-ut-ny-kampanj/feed/ 2
De kan vinna Hållbarhetspriset 2020 https://www.travelnews.se/grand-travel-award/de-kan-vinna-hallbarhetspriset-2020/ https://www.travelnews.se/grand-travel-award/de-kan-vinna-hallbarhetspriset-2020/#respond Fri, 13 Dec 2019 09:46:07 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58608 Sex företag har chansen att vinna Travel News Hållbarhetspris på Grand Travel Award den 13 februari. Bland de nominerade finns företag från branscherna flyg, hotell och tåg.

Inlägget De kan vinna Hållbarhetspriset 2020 dök först upp på Travel News.

]]>
– Reseföretag tar allt större ansvar för att bidra till ett hållbart resande. Travel News vill öka engagemanget ännu mer, därför premierar vi det reseföretag som gjort mest för en hållbar utveckling, säger Travel News chefredaktör Viggo Cavling.

Travel News läsare skickade in totalt 14 förslag på vinnare av Hållbarhetspriset. Av dessa har hållbarhetsjuryn nominerat nedanstående sex.

Juryn bedömer enskilda initiativ eller ett större hållbarhetsarbete, som ska ha skett under det senaste året. I sitt arbete bedömer juryn hur stor effekt hållbarhetsarbetet haft, med hänsyn tagen till företagets storlek och resurser.

Hållbarhetspriset delas ut under Grand Travel Award på Grand Hôtel Stockholm den 13 februari.

Hållbarhetsjuryn består av:

– Pernilla Dorch, leverantörsansvarig HRG Nordic, ordförande

– Annelie Falk, Sverigechef First Card

– Anna Brege, produktchef Ticket

– Ola Andersson, regionchef Big Travel Resecity

– Marcus Moeschlin, grundare Ticmate

– Peter Lindberg, commercial director Travel support

– Daniel Hirsch, hållbarhetsexpert pr-byrån Westander

– Viggo Cavling, chefredaktör Travel News

De nominerade är:

Clarion Hotel Sign

Clarion Hotel Sign har installerat solceller på taket, som sparar cirka 5 ton koldioxid per år. I kombination med ett konsekvent hållbarhetsarbete kopplat till FN:s 17 globala mål har hotellet skapat ett stort internt engagemang som ytterligare bidrar till ökad hållbarhet.

MTR Express

MTR Express ger alla anställda en extra ledig dag med lön när de ersätter en flygresa på mer än två timmar med tåg under sin semester. Hittills har 8 procent av de heltidsanställda utnyttjat erbjudandet för klimatsmart resande.

SAS
SAS slopade taxfree-försäljningen ombord för att spara flygbränsle. I kombination med möjligheten för kunderna att köpa biobränsle vid bokning innebär det att SAS arbete för klimatneutralt flygresande stärkts.

SJ

SJ lanserade ett verktyg som hjälper affärsresebyråer att visa kunderna hur mycket användbar arbetstid tågresor kan innebära och hur mycket koldioxidutsläpp det sparar. Affärsresandet med SJ ökade under första halvåret 2019 med 9 procent, och under juli-oktober med 16 procent.

Svenska Turistföreningen, STF

STF lanserade begreppet Svemester som fångade in rörelsen att semestra i Sverige. Resultatet blev 50 000 inlägg i sociala medier, 500 artiklar i media och gästnattsrekord på STF:s boenden under juli.

Tågsemester.nu
Facebookgruppen Tågsemester har vuxit till över 100 000 medlemmar och minimässan Tågsemesterträffen lockade besökare, utställare och journalister. Tågsemester.nu har bidragit till bokningsexplosion för att ta tåget ut i Europa.

Inlägget De kan vinna Hållbarhetspriset 2020 dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/grand-travel-award/de-kan-vinna-hallbarhetspriset-2020/feed/ 0
Boeing och FAA fortsätter att bråka om ansvaret för olycksplanet 737 Max https://www.travelnews.se/flyg/boeing-och-faa-fortsatter-att-braka-om-ansvaret-for-olycksplanet-737-max/ https://www.travelnews.se/flyg/boeing-och-faa-fortsatter-att-braka-om-ansvaret-for-olycksplanet-737-max/#respond Fri, 13 Dec 2019 06:28:02 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58602 Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA lyfter i en skrivelse till den amerikanska kongressen fram misstankar att Boeing varit ute efter att sätta press på FAA:s omcertifiering av olycksmodellen 737 Max genom offentliga uttalanden, rapporterar Dagens Industri.

Inlägget Boeing och FAA fortsätter att bråka om ansvaret för olycksplanet 737 Max dök först upp på Travel News.

]]>
I skrivelsen heter det samtidigt att Boeing enligt FAA har en ”orealistisk uppfattning” om när certifieringsprocessen kan vara klar, eftersom denna har försenats av en rad olika orsaker.

Det skriver Financial Times.

I onsdags sa chefen för FAA, Stephen Dickson, till CNBC att processen att certifiera Max 737-modellen kommer att ta en bit in på nästa år.

I november uppgav Boeing officiellt att man förväntade sig att olycksmodellen skulle kunna sättas i trafik igen redan i januari.

Först på torsdagen medgav Boeings vd Dennis Muilenberg att cetrifieringen inte kommer att bli slutförd den här sidan årsskiftet, skriver Reuters. I ett uttalande heter det att bolaget kommer att ”samarbeta med FAA för att på ett säkert sätt återföra Max-planen till aktiv tjänst 2020”.

Boeing skjuter även upp planerna på att öka produktionen till rekordtakten 57 stycken 737-plan per månad från nästa år till 2021. Det uppger källor för Reuters.

Inlägget Boeing och FAA fortsätter att bråka om ansvaret för olycksplanet 737 Max dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/flyg/boeing-och-faa-fortsatter-att-braka-om-ansvaret-for-olycksplanet-737-max/feed/ 0
WWF: Det behövs ingen fjärde bana på Arlanda https://www.travelnews.se/flyg/wwf-det-behovs-ingen-fjarde-bana-pa-arlanda/ https://www.travelnews.se/flyg/wwf-det-behovs-ingen-fjarde-bana-pa-arlanda/#comments Fri, 13 Dec 2019 06:09:30 +0000 https://www.travelnews.se/?p=58597 Det behövs inte bygga någon fjärde bana på Arlanda även om Bromma läggs ner och flygandet ökar. Det menar Världsnaturfonden WWF i en ny rapport rapporterar SVT.

Inlägget WWF: Det behövs ingen fjärde bana på Arlanda dök först upp på Travel News.

]]>
I dag har Arlanda tre rullbanor och hanterar runt 250 000 starter och landningar per år. Frågan om det behövs byggas en fjärde bana för att ta hand om flygtrafiken om Bromma läggs ner och om flygandet ökar har diskuterats och debatterats. Nu har Världsnaturfonden WWF låtit ta fram en luftfartsanalys, och enligt den behövs ingen fjärde bana på Arlanda.

WWF: Finns utrymme att ta emot Brommas flyg

Enligt miljötillståndet får Arlanda hantera 350 000 starter och landningar varjer år, alltså ungefär 100 000 fler än man gör i dag. På Bromma görs strax under 50 000 starter och landningar årligen, och enligt en utredning från Trafikverket skulle bara ungefär hälften av de flygen föras över till Arlanda om Bromma läggs ner. Anledningen till bortfallet är att Arlanda redan i dag har linjer till 12 av de 16 destinationer som nu trafikeras från Bromma, och att det är mer ekonomiskt att sätta in större plan från Arlanda snarare än fler avgångar.

Swedavia, som driver Arlanda och Bromma, har gjort prognoser över hur mycket flygtrafiken kommer att öka från 2018 till 2050. De räknar med en årlig ökning av 1,6 procent. Men både förra året och hittills i år har flygandet minskat.

Swedavia bemöter rapporten

Swedavia har tagit del av rapporten och presschefen Robert Pletzin skriver följande till SVT:

”Det är viktigt att komma ihåg att inga beslut ännu är fattade om en tredje parallellbana. Men med tanke på de långa ledtider för den här typen av investeringar så behöver vi börja planeringsarbetet redan nu.

Vi menar dock att en tredje parallellbana kommer att behövas på sikt givet den ökning i flygtrafiken vi ser framför oss och när Bromma med sina drygt 2 miljoner resenärer årligen läggs ned 2038.

Precis som de flesta andra stora flygplatser i Europa är flygtrafiken på Arlanda koncentrerad på morgonen och på kvällen. Det är då de allra flesta vill resa och vi har redan idag tidvis utmaningar när det gäller kapaciteten under de tider trycket är som störst.”

Inlägget WWF: Det behövs ingen fjärde bana på Arlanda dök först upp på Travel News.

]]>
https://www.travelnews.se/flyg/wwf-det-behovs-ingen-fjarde-bana-pa-arlanda/feed/ 2